PDF Print E-mail
Μαθήματα αυτοπεποίθησης στα σχολεία της Ροδόπης μέσα από τα παραμύθια

 

Η εξέταση των στρατιωτικών ιατρών στο δημοτικό σχολείο Οργάνης συνέπεσε με ένα πολύ ενδιαφέρων σεμινάριο για τους δασκάλους των ορεινών οικισμών της περιοχής από σχολικούς συμβούλους (Μάγδα Ραλλού) και εκπαιδευτικούς.

Το σεμινάριο διεξήχθη προκειμένου να μυηθούν τα παιδιά στην τέχνη του παραμυθιού μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και για τον λόγω αυτό τους εκπαιδευτικούς συνόδευε και ο παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης μέλος της Μη Κυβερνητικής οργάνωσης «Οναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί». Η οργάνωση συστάθηκε πριν από 9 χρόνια, μετά από πρόταση του διοικητή του νοσοκομείου «Αγλαϊα Κυριακού», Δημήτρη Πεπελάση, με σκοπό να στηρίξει μέσω τέχνης τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας , που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση μέλη της ΜΚΟ επισκέφθηκαν την ορεινή Ροδόπη ώστε να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού μέσα από την διήγηση ενός παραμυθιού μπροστά στο κοινό κοιτάζοντας το στα μάτια. Όπως φαίνεται από τα πρώτες αφηγήσεις οι μαθητές συμμετέχουν και ως αφηγητές με μεγάλη ευχαρίστηση διαπλάθοντας το δικό τους παραμύθι σ’ αυτού του είδους την διδασκαλία ενώ δείχνουν να αγαπούν ιδιαίτερα τους μύθους του Αισώπου.

Σύμφωνα με τον αφηγητή παραμυθιών Δημήτρη Αβούρη τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν χρήση του λόγου αλλά και της μη λεκτικής επικοινωνίας (κινήσεις του σώματος, εκφράσεις του προσώπου) για να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους κι ενήλικες, να αποκτήσουν γνώσεις να μιλήσουν για προσωπικές τους εμπειρίες να χρησιμοποιήσουν την φαντασία και τη δημιουργικότητα τους να κοινωνικοποιηθούν.

Μέσω της χρήσης της μεθόδου της βιωματικής επικοινωνίας στην αφήγηση παραμυθιών, μύθων, θρύλων κα

ι ευτράπελων διηγήσεων άτολμα και συνεσταλμένα παιδιά ανεβαίνουν στην σκηνή και συμμετέχουν αναλαμβάνοντας μικρούς ρόλους ενώ παιδιά που εν γένει δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν παρουσιάζουν αυξημένη προσήλωση κι έντονη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα δρώμενα επί σκηνής επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους σ’ αυτό.

Αμαλία Γαρυφαλλίδου

Φωνή Ροδόπης Εβδομαδιαία Πολιτική Εφημερίδα της Κομοτήνης 25/03/09

 

Θεραπεία μέσω της τέχνης!
Η ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
Θεραπεία μέσω της τέχνης!
Βιωματικό σεμινάριο με εκλεκτούς εισηγητές με πρωτοβουλία των υπεύθυνων αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων, της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
 
 

Το παραδοσιακό ελληνικό παραμύθι και οι μύθοι του Αισώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έμειναν ζωντανά, άγραφα γιατί έχουν πολύ μεγάλη σημασία, έχουν ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό τονίστηκε κατά την διάρκεια ενός πολύ ενδιαφέροντος σεμιναρίου που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της πολιτιστικής κίνησης Κομοτηνής, όπου οι υπεύθυνοι αγωγής υγείας και πολιτισμού Γιώργος Παγκοζίδης και Γιώργος Ιωαννίδης φρόντισαν για να πάρει σάρκα και οστά.
Ο Γιώργος Παγκοζίδης, υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ροδόπης έχει συγκεκριμένη άποψη για την αποτελεσματικότητα αυτών των σεμιναρίων λέγοντας: «Θεωρούμε ότι στην σημερινή εποχή τέτοιου είδους δράσεις είναι απολύτως αναγκαίως μια και η art therapy, δηλαδή η θεραπεία μέσω τέχνης, είναι σήμερα ένα από τα ζητούμενα που συζητιέται και στην Ευρώπη και στον κόσμο αλλά στην Ελλάδα είναι σε βρεφικό στάδιο. Ο Δημήτρης Αβούρης είναι το κατ’ εξοχήν εκφραστής αυτής της προσπάθειας και έτσι πήραμε την απόφαση να τον καλέσουμε για το δικό μας βιωματικό εργαστήριο που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην Διεύθυνσή μας, ώστε να μάθουν τρόπους έκφρασης και συμπεριφοράς στους μαθητές τους και να τα αξιοποιήσουν μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια εργαστήρια βιωματικά έκφρασης υλοποιούμε στην εκπαίδευση και δημιουργούμε έτσι μία παράδοση γιατί θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει συνεχώς να επιμορφωνόμαστε, να είμαστε στην επικαιρότητα και σε ό,τι γίνεται σήμερα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι». Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών ήταν μεγάλη αφού βλέπουν ότι η διεπιστημονική ομάδα του Θεάτρου Αβούρη δημιουργεί την υποδομή για να θεσμοθετηθεί η θεραπεία μέσω της τέχνης όπως συμβαίνει αλλού και στην χώρα μας.
Αναλυτικά για το πρόγραμμα αυτό μας μιλά ο Δημήτρης Αβούρης, παραμυθάς και πρόεδρος στη ΜΚΟ «Όναρ». «Το παραδοσιακό ελληνικό παραμύθι και οι μύθοι του Αισώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έμειναν ζωντανά, άγραφα γιατί έχουν πολύ μεγάλη σημασία, έχουν ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες. Μέσα από το παραμύθι το παιδί αντλεί όλα τα στοιχεία που θέλει για να νιώσει καλύτερα, διδάσκεται χωρίς διδακτισμό και ξέρει πάντα ότι ο αδύναμος όταν προσπαθήσει και σκεφθεί μπορεί να δικαιωθεί. Μαθαίνει επίσης ότι οποιοδήποτε πρόβλημα δεν λέγεται δεν λύνεται. Και επίσης μαθαίνει να σταθεί όρθιο απέναντι σε κοινό, να ανεβάσει την αυτοεκτίμησή του, να μιλάει σωστά με άρθρωση σωστή και να ξέρει να αντιμετωπίζει το κοινό του. Αυτά πέρα από την αυτοεκτίμηση του δίνουν την δυνατότητα να προσφέρει βοήθεια όπου χρειάζεται. Και αν αυτά τα παραμύθια που θα μάθει τα πει σε παιδιά που έχουν προβλήματα, κοιτάζοντάς τα πάντα στα μάτια, γιατί το παραμύθι λέγεται μόνο όταν κοιταζόμαστε στα μάτια. Μπορεί να βοηθήσει και άλλους και να δει τα αποτελέσματα αυτής τους της προσπάθειας την ίδια στιγμή που το κάνει.
Εσείς έχετε δουλέψει σαν παραμυθάς με άρρωστα παιδιά για να δείτε ακριβώς το βλέμμα τους και το τι τους δίνει το παραμύθι όταν το διηγείστε;
-Εμείς δουλεύουμε επίσημα 10 χρόνια στα ογκολογικά νοσοκομεία και σε άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε δουλέψει με περισσότερα από 300 παιδιά των ογκολογικών τμημάτων, από την εντατική μέχρι τις μονάδες νοσηλείας, παιδιά που τραυματίζονται σε τροχαία και χάνονται πολλές φορές οι γονείς, από το καρδιολογικό Ωνάσειο νοσοκομείο δουλεύουμε σε καθημερινή βάση και βεβαίως σε όλα τα παιδιά με οποιαδήποτε αναπηρία ή νοητική στέρηση. Και τώρα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ομάδες σε όλη την Ελλάδα εκπαιδευτικών και γονιών που αγαπάνε τα παιδιά και μπορούν να βοηθήσουν, έχουν χρόνο ελεύθερο ή να δημιουργήσουν, για να μπορέσουν οι ομάδες αυτές να ενημερώνουν άμεσα την Αθήνα και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει.
Δουλεύετε μόνο με τα ελληνικά παραμύθια ή παίζετε και με τον αυτοσχεδιασμό ή με κάποια γνωστά παραμύθια στην ουσία;
-Μόνο τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια και κάποια παραμύθια τα οποία γράφτηκαν μέσα από την διαδικασία των νοσοκομείων σε συνεργασία με τα παιδιά.
Τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις που αφορούν στο παραμύθι αλλά και την δική τους ζωή; Και όταν μιλάμε για ογκολογικά νοσοκομεία το παιδί αντιμετωπίζει κάτι που όταν καν μπορούμε να φανταστούμε..
-Ψέματα και αλήθεια έτσι λένε τα παραμύθια και ο καθένας διαλέγει αυτό που θέλει. Το παραμύθι δεν εξηγείται γιατί ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε αλήθεια σας είπα, ούτε να το πιστέψετε. Γιατί αν απαντήσουμε τότε η φαντασία δεν λειτουργεί και το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει η φαντασία των παιδιών και να πάρει την πνευματική τροφή που χρειάζεται μέσα από τα παραμύθια.
Έχετε ασχοληθεί καθόλου με ψυχαναλυτική προσέγγιση των παραμυθιών;
-Να το πούμε πιο απλά. Μάθαμε στην εποχή μας ακόμα και αυτό που κάνω εγώ και είναι κάτι πολύ απλό, που το έκαναν παππούδες και γιαγιάδες, να του βάζουμε τίτλους και να το κάνουμε επιστήμη. Όλα τα πράγματα είναι τόσο απλά αν κοιταζόμαστε στα μάτια και λέμε την αλήθεια». Τον ενθουσιασμό του για τη προσπάθεια που γίνεται κατέθεσε και ο Γιώργος Ιωαννίδης λέγοντας ότι το σεμινάριο ήταν πολλαπλά χρήσιμο αφού οι εκπαιδευτικοί έμαθαν τρόπους έκφρασης, κίνησης, χροιάς φωνής ούτως ώστε να εμψυχώσουν τα παιδιά, να τα βοηθήσουν να γίνουν τα ίδια τα παιδιά ήρωες και πρωταγωνιστές μέσα στο παραμύθι και να πάρουν τα μηνύματα εκείνα που χρειάζεται να μάθουν ούτως ώστε να βοηθηθούν και να ενισχυθούν μέσα από το παραμύθι. Είναι νομίζω μία διαδικασία καινούρια για την περιοχή μας όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς και μέσω των εκπαιδευτικών θα γίνει η διάχυση προς τους μαθητές». Βήματα που αξίζει να γίνονται!

Μελαχροινή Μαρτίδου
Ο Χρόνος Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής 20/03/09

 

Ονειρο... για μια ζωή
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


«Υιοθετήστε» νοσηλευόμενα παιδιά από σχολεία με ένα ευρώ τον μήνα ανά μαθητή, με στόχο την οικονομική ανακούφιση των οικογενειών τους. Στείλτε «ένα γράμμα όνειρο» στο ατομικό γραμματοκιβώτιο των ογκολογικών τμημάτων. Προσφέρετε πασχαλινά δώρα σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Μέσα από προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιεί και παρέχει εδώ και 9 χρόνια το «Οναρ - μέσω Τέχνης για το άρρωστο παιδί» μας καλεί να συστρατευθούμε στον αγώνα του, τηλ.: 210-7750653, Αιγίου 13, Γουδή.

«Το "Οναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί" δημιουργήθηκε από διεπιστημονική ομάδα εθελοντών με σκοπό να στηρίξει, μέσω της τέχνης, τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα παιδιατρικά νοσοκομεία», μας λέει ο πρόεδρος Δημήτρης Αβούρης.

«Στην προσπάθειά μας αυτή συνεργαζόμαστε με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και το ιατρικό προσωπικό των μονάδων νοσηλείας. Διαπιστώνοντας τις τεράστιες ανάγκες σε υλικά αγαθά, τα οποία στερούν την ποιότητα ζωής από τα παιδιά αυτά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα στηρίζουμε με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο, και τις οικογένειές τους. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, χρειάζονται όμως καθημερινά και άμεσα παρεμβάσεις που πραγματικά σώζουν ζωές».

Για τον λόγο αυτό ζητούν τη βοήθειά μας προκειμένου το «Οναρ» να εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο απέναντι από την κεντρική είσοδο του Ογκολογικού Νοσοκομείου.

«Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για την κάλυψη των αναγκών των νοσηλευόμενων παιδιών και των οικογενειών τους. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσουν υπηρεσίες καθοδήγησης για παιδιά που νοσηλεύονται και στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία (Αγλαΐα Κυριακού, Αγία Σοφία και Ογκολογικό) και ΑμεΑ». *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/03/2009
 
Forthnet: Υποστηρίζει τη νοσηλεία παιδιών με ογκολογικά προβλήματα

Με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη 60 παιδιών που νοσηλεύονται ήδη ή πρόκειται να νοσηλευθούν στα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών Nοσοκομείων Αττικής, ξεκινά φέτος το ταξίδι του, το πρόγραμμα "Ένα γράμμα όνειρο" του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Όναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί».


Με την υποστήριξη της Forthnet, που ανέλαβε την αποκλειστική χορηγία για την περίοδο 2008-2009, το πρόγραμμα επεκτείνεται και φέτος θα εφαρμοστεί και στα δύο Νοσοκομεία Παίδων, Αγλαΐα Π. Κυριακού και Αγία Σοφία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Ένα γράμμα όνειρο", προσφέρεται σε κάθε παιδί το δικό του μεταλλικό "ταχυδρομικό" κουτί. Αφού το ζωγραφίσει με τη συνεργασία εικαστικής θεραπεύτριας, το παιδί τοποθετεί στο κουτί τις ζωγραφιές του, τα σκίτσα του αλλά και διάφορα γράμματα με τις ερωτήσεις, τις επιθυμίες και τις απορίες του. Αυτό το υλικό, το ίδιο το παιδί το παραδίδει μετέπειτα στην εικαστική θεραπεύτρια, η οποία με τη βοήθεια ψυχολόγου, το μελετά, το αναλύει και έτσι κατανοώντας καλύτερα τη ψυχοσύνθεση κάθε παιδιού, αφενός δίνει απαντήσεις στις απορίες και στους προβληματισμούς του, αφετέρου συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχολογίας του.

Το πρόγραμμα "Ένα γράμμα όνειρο", λειτούργησε πειραματικά για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2007, στο ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Αγλαΐα Π. Κυριακού και περιελάμβανε την προσφορά 20 μεταλλικών κουτιών σε αντίστοιχα νοσηλευόμενα παιδιά. Τα αποτελέσματα της εξάμηνης τότε δράσης ήταν απολύτως ενθαρρυντικά και έτσι κρίθηκε αναγκαία η επέκταση του προγράμματος και στα ογκολογικά τμήματα και των δύο Νοσοκομείων Παίδων, Αγλαΐα Π. Κυριακού και Αγία Σοφία.

Η Forthnet αποφάσισε να αναλάβει την αποκλειστική χορηγία του προγράμματος "Ένα γράμμα όνειρο", για την περίοδο 2008-2009.

Το "Όναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί" δημιουργήθηκε από μία διεπιστημονική ομάδα εθελοντών πριν 9 χρόνια, μετά από πρόταση του Διοικητή του Νοσοκομείου "Αγλαΐα Π. Κυριακού" κ. Δημήτρη Πεπελάση. Στόχος του, είναι να στηρίξει μέσω της τέχνης τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Στο πλαίσια αυτό, έχει αναπτύξει προγράμματα που ανακουφίζουν και ενδυναμώνουν τα άρρωστα παιδιά με τη βοήθεια εθελοντών, χορηγών και σχολείων, ενώ συνεργάζεται στενά και με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, τις διοικήσεις των Νοσοκομείων και το ιατρικό προσωπικό των μονάδων νοσηλείας.

 Κέρδος online 16/12/2008 20:50

 

Η «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» στους Παξούς
Διάλεξη για τον ρόλο του παραμυθιού και της τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία

Το Δ.Σ. του Βρεφονηπιακού Σταθμού σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή κάλεσε την οργάνωση «ΌΝΑΡ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» για να διασκεδάσει τα παιδιά όλων των ηλικιών στους Παξούς και να προσφέρει γνώση και συμβουλές σε όσους από τους γονείς το χρειάζονται. Στους Παξούς η ΟΝΑΡ έρχεται για δεύτερη φορά. Ο Πρόεδρος και ιδρυτής της ΟΝΑΡ, κος Δημήτρης Αβούρης, παραμυθάς από την Ζάκυνθο ίδρυσε αρχικά το θέατρο Αβούρη, με καλλιτεχνική στέγη το πολιτιστικό χωριό «Σκαλιά» στη Ζάκυνθο, το οποίο δραστηριοποιείται στον τομέα της ελληνικής λαογραφίας, έχοντας ως στόχο τη διάδοση και την ανάδειξη της εθνικής μας κληρονομιάς. Το 1995 ο Δ. Αβούρης δημιούργησε ομάδα καταγραφής και αφήγησης παραμυθιών και από τότε μέχρι σήμερα έχει οργανώσει παραστάσεις σε σχολεία και θέατρα σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι σήμερα τις αφηγήσεις αυτές έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 120.000 παιδιά κι ενήλικες. Στην παραμυθιακή συντροφιά τα παιδιά παίζουν ρόλους, δίνουν το δικό τους λόγο και πνοή στους ήρωες των παραμυθιών μαζί με τους γονείς και τους φίλους. Η παράσταση στηρίζεται πάντα στην συμμετοχή των παιδιών και των ενηλίκων. Τα τελευταία 8 χρόνια δίνονται εθελοντικά παραστάσεις με έδρα το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγλαϊα Κυριακού», το «Αγία Σοφία» και το Ωνάσειο καθώς επίσης και σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία με παιδιατρικά τμήματα. Επίσης δίνονται παραστάσεις δωρεάν σε ειδικά σχολεία και σε ομάδες ατόμων με ειδικές ανάγκες. Από την διεπιστημονική ομάδα του Θεάτρου Αβούρη ιδρύθηκε η ΟΝΑΡ ως μη κυβερνητική, αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία με στόχο την δημιουργία υποδομής για την θεσμοθέτηση της θεραπείας μέσω τέχνης και στην χώρα μας. Μαζί με τον Δ. Αβούρη ήρθαν στους Παξούς και οι κυρίες Μυρτώ Παπαηλιού και Μαριέτα Μαυρίδη, ειδικές στην θεραπεία των παιδιών μέσω της ζωγραφικής, της μουσικής κι άλλων μορφών τέχνη.

Μέσω της κας Σίας Λύχνου, Προέδρου του Δ.Σ. του Βρεφονηπιακού Σταθμού καθορίστηκαν τις τελευταίες ημέρες του Οκτώβρη 2008 ξεχωριστές παραστάσεις για τα παιδάκια του βρεφονηπιακού σταθμού, του νηπιαγωγείου και του δημοτικού καθώς και για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Πάντα προϋπόθεση συμμετοχής σε κάθε παράσταση ήταν η παρουσία και των γονιών μαζί με τα παιδιά τους. Ο Δημήτρης Αβούρης χρησιμοποίησε παραμύθια του Αισώπου, για να περάσει στα παιδιά και στους γονείς τους συγκεκριμένα μηνύματα αλλά και να τους διασκεδάσει, να τους χαλαρώσει, να τους κάνει να χαμογελάσουν. Κάποια από τα παραμύθια αυτά, τα πιο «δυνατά», ο Δ. Αβούρης τα επανέλαβε σχεδόν σε κάθε παράσταση, «γιατί είναι τα καλύτερα φάρμακα», όπως είπε. Αξιοσημείωτο ήταν ότι ειδικά στις παραστάσεις για τα μικρότερα παιδιά ήταν παρόντες πολλοί πατεράδες, γεγονός σπάνιο σε άλλα μέρη της χώρας, όπως τόνισε ο ίδιος ο Δημήτρης Αβούρης δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους παρόντες. Αξίζει επίσης να σχολιαστεί αρνητικά ότι η προσέλευση των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου στην παράσταση, που είχε προγραμματιστεί για αυτούς στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λογγού ήταν μηδαμινή κι η παράσταση ματαιώθηκε.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται. Μόνο τα προβλήματα που κρύβονται, δεν λύνονται». «Οι πληγές κλείνουν, τα άσχημα λόγια δεν θεραπεύονται ποτέ». «Η ζωή έχει δυσκολίες αλλά κάθε φορά μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι με οποιεσδήποτε συνθήκες». Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα μηνύματα που ακούστηκαν στην διάρκεια της αφήγησης των αρχαίων παραμυθιών, που όμως ειπωμένα με έναν τρόπο απλό αλλά γλαφυρό και με χιούμορ απέκτησαν νέες διαστάσεις ακόμα και για όσους τα γνώριζαν ήδη.

Το πρωί της 1η Νοέμβρη 2008 οι τρεις ειδικοί του ΟΝΑΡ έδωσαν διάλεξη στην κατάμεστη από γονείς κι αρκετούς εκπαιδευτικούς αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Μυρτώ Παπαηλιού εξήγησε ότι το παιχνίδι δεν είναι αμιγώς παιδικό σπορ. Χρησιμοποιείται κυρίως από τα μικρότερα παιδιά ως κύριο μέσο επικοινωνίας, επειδή ο λόγος τους δεν είναι ακόμη αναπτυγμένος. Ολοκλήρωσε συμβουλεύοντας τους γονείς να κοιτούν τα παιδιά τους στα μάτια και να μην παραλείπουν να τα ενθαρρύνουν σε κάθε προσπάθειά τους. Η Μαριέτα Μαργαρίτη εξήγησε ότι η μουσική αποτελεί θαυμάσιο τρόπο διασκέδασης, επικοινωνίας και εκτόνωσης για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Συμβάλλει επίσης στη νοητική τους εγρήγορση καθώς και στην αύξηση της αντίληψης και της δημιουργικότητάς τους. Σκοπός δεν είναι να γίνει κάθε παιδί σολίστας σε μουσικό όργανο αλλά να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα και το πολυδιάστατο της μουσικής. Ενημέρωσε επίσης ότι πολλοί δάσκαλοι στις μέρες μας χρησιμοποιούν την μουσική, για να βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώνουν μετά την ένταση του διαλλείματος και να μπαίνουν ομαλά στη διαδικασία της μάθησης όπως και αντίθετα, για να ασχολούνται δηλαδή με πιο έντονες δραστηριότητες. Ο Δημήτρης Αβούρης επικεντρώθηκε στην ομιλία του σε θέματα όπως τα όρια του μη: - «οι οικογένειες κινδυνεύουν σήμερα από το όριο του όχι. Δεν πρέπει να λέμε μη στα παιδιά μας αλλά η τήρηση ορίων είναι απαραίτητη». - «είναι λάθος να μιλάμε για τα προβλήματα των παιδιών μας μπροστά τους» - «η ποιότητα ζωής είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Δεχόμαστε αυτό που είμαστε και προσπαθούμε για το καλύτερο». Τις περισσότερες φορές υποστήριζε την άποψή του μέσω ενός παραμυθιού δίνοντας στο ακροατήριό του να καταλάβει έμπρακτα την αμεσότητα επικοινωνίας που προσφέρει η αφήγηση ενός παραμυθιού. Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να έρχεται στους Παξούς κάθε δύο μήνες, ώστε να μπορεί να δουλεύει πιο συστηματικά με τα Παξινόπουλα που τον χρειάζονται και προγραμμάτισε την επόμενη επίσκεψή του για τις 9 Γενάρη 2009. Η κάλυψη των εξόδων για τα ταξίδια αυτά θα καλυφθούν από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο χρηματοδοτεί ολόκληρο το πρόγραμμα «Αφήγηση Παραμυθιών και Εικαστικής Θεραπείας σε Ειδικά Σχολεία, φορείς ΑμεΑ και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία». Επίσης πρότεινε την σύσταση μιας τριμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από νέους Παξινούς κυρίως, που θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε θέματα θεραπείας και εκπαίδευσης μέσω της τέχνης και που θα μεταφέρει τις εμπειρίες της σε γονείς κι εκπαιδευτικούς στους Παξούς. Στο ακροατήριο βρίσκονταν μάλιστα σχεδόν όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συμβουλίου Νέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στο κάλεσμα. Προτίθεται να κάνει σεμινάριο αφήγησης παραμυθιών για όσους ενδιαφέρονται και κάλεσε όλους στο διεθνές τετραήμερο συνέδριο θεραπείας μέσω τέχνης, που θα διοργανωθεί στην Ζάκυνθο στις 27 Σεπτέμβρη 2009. Ο Δ. Αβούρης ενθουσιασμένος από την ανταπόκριση των παρευρισκομένων υποσχέθηκε ότι θα πιέσει μέσω της ΌΝΑΡ το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να αποσταλούν και στους Παξούς τουλάχιστον 2 ειδικοί δάσκαλοι θεραπείας και εκμάθησης μέσω τέχνης. Εκτός από ώρες ψυχαγωγίας και χαλάρωσης η ομάδα των ειδικών – εθελοντών του ΟΝΑΡ ζέστανε τις καρδιές μικρών και μεγάλων με την δημιουργικότητα, την καλοσύνη και το χαμόγελό τους, πρόσφερε δύναμη και λύσεις σε οικογένειες του νησιού μας με προβλήματα της αρμοδιότητάς της και έδωσε ελπίδα και αισιοδοξία σε όλους μας ότι η τοπική μας κοινωνία διαθέτει ακόμη σε κάποιο βαθμό αλληλεγγύη, συνεκτικότητα και ανοικτό μυαλό. Ο Δημήτρης Αβούρης συνεπής στις υποσχέσεις του έχει καθημερινή επικοινωνία με παιδιά και νέους καθώς και τους γονείς τους, που το είχαν ζητήσει. Σε αναμονή της επίσκεψης αυτής των εθελοντών της ΟΝΑΡ, μπορεί όποιος το επιθυμεί να επικοινωνήσει με τους ειδικούς της οργάνωσης (και ανώνυμα!) στην Αθήνα στο τηλέφωνο 210-7750653 και στην ιστοσελίδα www.onar-paidi.gr

The official page of Paxos


Last Updated on Tuesday, 14 April 2009 11:41